Все о визах

Шенгенская виза | Визовая поддержка ☼ SkyTrip

Советы

Що важливо знати про безвізовий режим?

 Безвізовий режим між Україною та країнами ЄС означає, що громадяни України можуть перетинати кордон з країнами ЄС без звичного оформлення візи. Такі ж умови з 2005 року діють і для громадян ЄС для поїздкок в Україну. Настала наша черга подорожувати до ЄС спонтанно, просто і дешево.

Аби їздити до Європи без візи, потрібен біометричний закордонний паспорт громадянина України. Усі без винятку документи для поїздок за кордон, які оформляються з кінця 2016 року, – біометричні; у 2015–2016 роках видавали як біометрику, так і «звичайні» паспорти. Подивіться на свій документ: якщо на його обкладинці є ось така позначка – він біометричний.

 Українцям зі звичайними, не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

Навіщо потрібен безвізовий режим?
Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.
Безвізовий режим дає право на відвідування культурних та спортивних заходів, журналістські подорожі, короткострокове навчання та обмін досвідом, поїздки на лікування і т.д.
Водночас, безвізовий режим не дає права на роботу в країнах ЄС, у тому числі, короткострокову. Безвізовий режим також не дає права на постійне проживання в країнах ЄС. Для цього, як і раніше, потрібно оформити спеціальну національну візу або дозвіл на проживання.

До яких країн ЄС можна буде поїхати без віз?
Із дня запуску безвізового режиму українці отримують право їздити без віз до 30 країн Європи. Вони діляться на три блоки:
а) 22 країни Європейського союзу, які входять до Шенгенської зони: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія та Швеція;
б) 4 держави в складі ЄС, які входять до Шенгенської зони, але ще не зняли контроль на своїх внутрішніх кордонах: Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія;
в) 4 держави, які не входять до ЄС, але є учасницями Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.
Але й це ще не все. Візові вимоги для українських мандрівників знімуть також країни та території, які зараз вимагають від українців наявності шенгенської візи, або ж ті, в які можна потрапити лише транзитом через держави-члени Шенгенської угоди, – наприклад, Монако чи Ватикан.
Дві держави у складі ЄС – Велика Британія та Ірландія – провадять власну міграційну політику, тому для їхнього відвідування громадянам України, як і раніше, потрібно оформлювати візи. Необхідність оформлювати візи також розповсюджується на неєвропейські території Франції та Нідерландів.
Які документи можуть запитати на кордоні з ЄС?
Прикордонник має право перевірити виконання п'яти вимог, причому ці вимоги не залежать від наявності візи, вони діють рівною мірою для мандрівників, які перетинають кордон у межах як візового, так і безвізового режиму. Умови в'їзду до ЄС наступні:

  • наявність документа для перетину кордону (наприклад, закордонного паспорту);
  • переконливе обґрунтування мети та умов перебування у країнах Європи;
  • наявність достатніх фінансових коштів для перебування в ЄС та для повернення додому;
  • відсутність мандрівника у переліку осіб, яким заборонений в'їзд до ЄС;
  • відсутність з боку мандрівника загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров'я та міжнародних відносин. 

Для перевірки мети поїздки на кордоні можуть попросити такі підтверджуючі документи:
Для бізнес-подорожей і відряджень:

  • запрошення на зустріч
  • інший документ, що підтверджує торговельні або ділові відносини
  • квиток на виставку або захід, якщо метою поїздки є їхнє відвідування

Для туризму або приватних подорожей:

  • бронювання проживання або запрошення в довільній формі, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів
  • зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не обов'язкова вимога)
  • маршрут або план вашої поїздки, якщо ви подорожуєте автомобілем

Для подорожей з метою навчання:

  • сертифікат про реєстрацію/зарахування до навчального закладу/курсів/школи
  • студентське посвідчення або сертифікат про відвідування курсів

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних або релігійних заходах або з іншою метою:

  • запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію або програми; у них має бути вказана назва організації, яка запрошує, та термін перебування
  • будь-які інші прийнятні документи, що підтверджують мету візиту

В якості доказу фінансової спроможності або забезпечення поїздки мандрівник може надати такі варіанти підтвердження (на власний вибір):

  • готівкові кошти
  • тревел-чеки
  • оплачене проживання та квитки
  • фінансові гарантії сторони, яка запрошує
  • кредитні картки міжнародних платіжних систем

Важливо! Виписки з банків про стан рахунку, довідки з місця роботи та інші подібні документи не включені до списку та не обов'язкові до надання.
Водночас, якщо у прикордонника виникнуть сумніви, на кордоні вас можуть попросити підтвердити наявність коштів на банківському рахунку – за допомогою банкоматів у зоні прикордонного контролю, інтернет-банкінгу або телефонного дзвінка у банк.
Якщо є бажання, ви можете везти із собою чек з банкомату або інший підтверджуючий документ, але ви не зобов'язані цього робити; прикордонник не має права відмовити вам у в'їзді лише на тій підставі, що у вас немає паперу з печаткою банку. Вибір документа, що підтверджує наявність коштів, залишається за вами.
Також у вас можуть запросити діючу медичну страховку міжнародного зразка, але її наявність не є обов'язковою, а її відсутність не може стати підставою для відмови у в'їзді.
Подорожувати до ЄС можна з будь-яким документом для в'їзду за кордон. Якщо мандрівник перетинає кордон з паспортом старого зразка з візою, він проходить таку саму перевірку на доброчесність, як і безвізові мандрівники .
Українці, які мають паспорт старого зразка з діючою мультивізою до країн Шенгенської зони, можуть паралельно оформити біометричний паспорт.
А ось у біометричні паспорти після початку роботи безвізового режиму шенгенські візи ставити вже не будуть.
При будь-якій поїздці не забувайте два основних правила Шенгенської зони:

  • не працювати у країнах ЄС без робочої візи
  • не перевищувати строк перебування у 90 днів протягом кожних 180 днів

Ці два правила діють і для візових, і для безвізових мандрівників.
Можливі причини відмови у перетині кордону:

  • відсутність діючого закордонного паспорта, чинної візи або посвідки на проживання
  • мандрівник не може обґрунтувати мету і умови свого перебування в ЄС
  • відсутність підтвердження достатніх фінансових коштів для перебування в ЄС, а також для повернення у країну постійного проживання або транзиту до третьої країни
  • наявність «червоних прапорців» у Шенгенській інформаційній системі щодо особи мандрівника, а саме:

– якщо він визнаний винним у скоєнні злочину на території ЄС;
– якщо є підстави припускати, що він вчинив тяжкий кримінальний злочин або має намір скоїти такий злочин на території будь-якої держави-члена ЄС;
– якщо раніше він був депортований з ЄС і термін заборони на в'їзд ще не скінчився.

  • мандрівник вважається особою, яка може загрожувати громадському порядку, внутрішній безпеці або міжнародним відносинам будь-якої з держав-членів ЄС.                                                                      

Як підготуватися до поїздки до ЄС з дітьми. 
Біометричний паспорт – основний документ, необхідний дітям для в'їзду до ЄС у межах безвізового режиму. Закордонні паспорти для дітей видають там же, де і для дорослих, але у правилах їхнього оформлення є кілька важливих відмінностей.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям від народження і до 16 років оформлюється строком на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії – на 10 років.
Для оформлення паспорта дитині до 16 років з ним повинен прийти один з батьків або опікунів/усиновителів (у ДМС підтвердили, що присутність двох батьків не є необхідною!); після 16 років паспорт можна оформлювати самостійно.
Для оформлення біометричного закордонного паспорта для дитини до 16 років потрібні наступні документи:

  • паспорт (id-карта) громадянина України, якщо документ оформляється дитині старше 14 років, що проживає в Україні. Зверніть на цей пункт особливу увагу: із дня 14-річчя дитини у вас просто не приймуть документи на закордонний паспорт, поки дитина не оформить внутрішній паспорт. Термін оформлення паспорту (id-картки) громадянина України –близько 20 робочих днів
  •  оригінал свідоцтва про народження дитини при оформленні паспорта для виїзду за кордон вперше дитині до 14 років
  • фотографування дітей старше 12 років відбувається при поданні документів на паспорт. Дітей до 12 років можна або сфотографувати на місці, або принести із собою фотографію розміром 10х15 см для внесення на чіп оцифрованого (сканованого) зображення обличчя
  • при замовленні другого закордонного паспорта обов'язкова наявність раніше виданого паспорта або проїзного документа дитини (як чинного, так і не діючого, або оформленого на інше прізвище), або ж документ, що підтверджує втрату старого паспорта
  • ідентифікаційний код (ІПН), якщо ви його оформили на дитину раніше. Якщо у дитини немає податкового номеру, він не потрібен
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору або оригінал документа про звільнення від його сплати; провести оплату можна також у місцях оформлення паспорта за допомогою терміналів самообслуговування

Ще одна деталь: діти до 12 років не здають відбитки пальців; тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в'їзд до ЄС. Із 12 років ця процедура є обов'язковою. Підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи з 14 років.
Якщо у свідоцтві про народження вказано, що один з батьків – іноземець, то при поданні документів потрібна довідка про реєстрацію українського громадянства дитини.
Діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно. Діти віком до 16 років можуть виїжджати за межі України у супроводі обох батьків, або у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків.
Якщо дитина віком до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновлювачів), то необхідна нотаріально завірена згода другого з батьків (опікуна, усиновлювача).
Якщо дитина віком до 16 років подорожує без батьків, наприклад, з класом або у складі спортивної команди, то необхідно:

  •  згода обох батьків, або опікунів/усиновлювачів, або інших законних представників дитини. У згоді вказується країна, куди їде дитина, та період її перебування у даній країні
  •  вказати дані супроводжуючого, який буде подорожувати з дитиною; якщо такого супроводжуючого немає, то деякі авіакомпанії надають послугу супроводу неповнолітніх за окрему плату

Якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.
Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду – довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.
Нотаріально завірена згода другого із батьків не потрібна, якщо:

  •  він іноземець або позбавлений громадянства; це повинно підтвердитися відповідним записом у свідоцтві про народження дитини
  •  він помер і той із батьків, з яким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально завірену копію свідоцтва про смерть
  •  він позбавлений батьківських прав і той із батьків, з ким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення суду
  •  він зник без вісті і той із батьків, з ким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення суду про визнання другого із батьків безвісти зниклим

 Якщо в вас є запитання щодо безвізового режиму!   Ми раді будемо допомогти та проконсультувати БЕЗКОШТОВНО!

Візовий менеджер:  Світлана +380674876787; +380504401984   E-mail Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

 

 

 Уважаемые клиенты, мы всегда рады видеть Вас в нашем офисе!

03186
г. Киев
ул. Авиаконструктора Антонова 5, эт. 3 офис 301
моб: +380 (67) 487-67-87
моб: +380 (93)732-61-68

Наши менеджеры всегда рады оказать Вам помощь:



e-mail:saletrips@gmail.com
Skype: pr.svetlana1(sky-trip1)
 

Туристическое агенство Sky-Trip на карте города Киева:

 

  • Подписка на рассылку

  • Задать вопрос ?